Search This Blog

Sunday, February 17, 2013

Käokell - numbrilaud jpm

Juba nädala sees sai pisut täiustatud esitahku pooleldi kohustusliku elemendiga.

Esitahu juures pole mulle veel rahu andnud LEDi tuli, mis ei kata ära tervet numbrilauda ja on kuidagi alasti + lüliti on samuti näha. Küll aga sai vaba aega ära kasutatud ja tehtud ära numbrilaud, mis ei osutunudki nii väga lihtsaks. Suures vaimustuses erinevaid fonte lapates Wordis läksin algul Arialist muiates mööda, et teen midagi kujunduslikumat ning peatusin mõni aeg hiljem just nimelt sellel. See lihtne ja hästiloetav font, millel on sirged jooned, ei mingeid kujunduslikke keerulisi konkse ega kaari - lihtne ja lakooniline. Välja nägi protsesse siis järgmiselt:

  1. otsisin fondi ja panin numbrilaua järgi fondi suuruse paika
  2. printisin välja
  3. lõikasin numbrid ükshaaval välja
  4. numbrite asukoha ettevalmistus
  5. liimisin põletuse šablooniks peale
  6. põletasin numbrid ja kriipsud-punktid minutite tarvis

Ja lõpptulemus:
Kuna esiküljega saab varsti peaaegu otsad kokku tõmmata, siis kolisin ka juba sisemusse. Umbes aasta aega tagasi tehtud viled läksid nüüdsest oma õigele kohale. Küll aga vahepeal sai ära mainitud, et alumise tooniga ma lõpuni rahule ei jäänudki, siis seda üritasin vähe kohendada, kui samal ajal "doonor-kelladest" leidsin ühe madalama vile, mis töötas täiesti korrektselt, seega liimisin kindluse mõttes enda uue lõõtsa külge ning nüüdseks on mõlemad juba mehhanismi külge haagitud. Katsetuse käigus tundub vähemalt hetkel töötavat küll kõik nagu õlitatult ja harmooniliselt.

Mehhanismi kohale tuli teha ka väike kate selle jaoks, et ära katta veel siiani näha olnud kõik valgustiga seonduv ja seal hulgas ka puidu sisse süvistatud patarei asukoht.

Peamine põhjus, miks sisemusse sai ümber kolitud, seisnes selles, et minna edasi katuse ja muu dekoratsiooniga, tuleb tehnika enamvähem käima saada ja seal hulgas ka palju tunde ajujahti söönud "night shut off". Paraku aga ei suutnud geniaalset lahendust välja mõelda, kus tunniseierit ei koormaks liialt lisakang, mis lukustaks viled ja möllud 12ks tunniks (üks täis ringi tunniosutil) automaatselt, ent samas ei läheks segamini kellalöökide / kukkumiste arv õige kellaajaga.
  1. Siiski on veel üks idee, et oleks võimalik seadistada 20st 8ni night shut off, mille pead manuaalselt aktiveerima enne kella 8t õhtul ja siis ise lülitab välja hommikul ja nii iga õhtu.
  2. Ning teiseks on kõige lihtsam variant, kus sättida kangi alla lihtsalt summutavad tegurid (fikseerida vilede lõõtsad ja kellapommi haamrilööja), mille miinuseks on see, et vaatamata kõigele kägu siiski käib välja ja kogu süsteem plõksub mõttetult ja hääletult edasi tagasi. Samas saab manuaalselt sisse ja välja lülitada mistahes ajal ning ei sõltu millestki.
Paar tähelepanekut veel numbrilaua ja valgustuse (eba-)kooskõlast.
Selline näeb välja täiesti pimedas toas
Iseenesest näeb praegu väga reaalse varikatuse valgustina välja, kuid liiga suur osa jääb siiski katmata, just iseäranis 3st-6ni ja 7st-9ni. Ilmselgelt on ka algupäraselt plaanitud võimalikult hele taustpind pisut vale, sest valitud said olemasolevad messingust osutid, mis heleda pinna taustal pole kaugelt vaadates just kiiresti eristatavad. Tavalisi hallist metallist osuteid ei hakka küll panema - seega õrnalt tumendatud tagataust võiks olukorda palju muuta. Kõige viimasena tuleb ka autoritähis põletada või graveerida numbrilaua sisse väikselt.

Kuna proportsioonide ja viimistlustoonide kokkusulamist pidevalt katsetan, siis tuleb vahel korduvalt asja kokku ja lahti võtta uuesti. Näidisena ajutiselt paigaldatud osutitega - üldmulje:

No comments:

Post a Comment