Search This Blog

Wednesday, January 9, 2013

WC kapp, lamp, vent katted

Viimase nädala ehk selle aasta jooksul olen päris mitmeid asju jõudnud ära teha, millest pole siin märku andnud. Üldiselt on põhirõhk olnud wcl.
Esiteks sai üks nurgariul - kapp ehitatud, mille välja projekteerimine nõudis omajagu aega. Tegemist siis tavalise nurgariiuliga, millel on 2 küljega uks.
Ehitamisele keskendunult, ei saanud mahti erinevatest detailidest kuigi palju pilte teha, aga riiuli konstruktsioon on võrdlemisi lihtne. 4 plaadi mõõtmed määrasid ära leitud kasevineerist riiulikandurid, mida on ukse puhul kasutatud. Kõik riiuliplaadid on eraldi tapitud 3 püstprussi sisse ning liimi ja kruvidega kokku. Võrdlemisi lihtne ja tugev konstruktsioon - ei nõudnud ka palju aega. Lisaks ka mööbli puhul tähtis nägusus, seega eraldi nurgikute kasuks küll otsustada ei saanud.
Uks koosnebki vaid vineer-riiulikanduritest ja selle peale kinnitatud liistudest.
Kuna kapp läheb vastu seina, peab hinged panema väljapoole, et uks käiks vabalt vastu seina, ega kiiluks äärega avamisel vastu seina. Sestap tuli hinged eraldi kuju järgi sisse tappida:

Põnevama lahenduse leidis aga ukse kinnitus, kuna kõik sai nii tihke ja uks peab ju kuidagi kinni ka jääma. Seega leidsin vanadest varudest üles kunagi ostetud kapinupu ja leiutasin sellise viguri selle taha:

Peenema otsaga läheb siis läbi kapiukse liistu ja otsa läheb liimi ja kruvi abil kapinupp. Vastuseks riiuli külge pidi samuti leiutama väikse riivi taolise tõkke, mille taha konks haakub.
Kokkuvõttes täidab kõik oma eesmärki täitsa edukalt, seega võib rahule jääda :).

Järgmiseks sai ette võetud üks väga ammune projekt, kui keetsin puitliiste, et neid hiljem painutada. Toona, (juba 2011) sai valmis ka lambikuppel, mis nüüd väheke täiustust sai.
Täiustuseks siis see, et külje peale said eraldi lõigatud valgust läbi laskvad avad ja neid ka peitliga vähe täiustatud, et valgus paremini välja suunata.
Lisaks, kuna sokli konstruktsioon pidi ka muutuma lambikuplile vastavalt, siis kunagi sai ostetud eraldi tükkidest kokku pandav sokkel, millele sai juurde leiutatud kinnitusmehhanism väikse peegeldava puitplaadi külge:
Plaadile sai samuti kujuga antud selline kuju, mis suunaks natuke paremini valgust laest alla ja külgedele.
Ning kokkuvõttes annab kuppel väga kihvti effekti väiksesse wcsse, mis tuleb ka disainilt selline looduslähedane.
Nagu tehispäike pilve tagant :):


Aega on olnud piisavalt ja wc täiustamine endiselt jätkub. Kuna puitlae tegemise tõttu on jäänud pisut kehvasse positsiooni ventilatsiooni augud ning sellise disaini juures ma juba põhimõtteliselt ei tahtnud plastmassjurakaid sinna laealla, tegin ma need muidugi puust:

See siis samuti ülejäänud puitplaatidest, millele andsin pikisuunas kerge kumeruse ning ka ristisuunas ribide laiuselt. Ribide otsad puuritud ette 8mm ja lõigatud tikksaega, 45 kraadi all. Hea kunst on muidugi 45 kraadi all tikksaega lõigata, sest see võimalus küll on tal olemas, aga tera paindub üsna kergelt läbi, seega käsitsi tööd viimistluseks pärast jagus. Aga kõik selle eesmärgi nimel, et 90 kraadi oleks olnud lihtsalt igav :). Kunagistest varudest on ülejäänud ka metallvõrku, mida sai hõlpsasti võre taha ära kasutada.





Nüüd tuleb aga üks füüsika eksam vahepeal üle elada ja selle kõrvalt jõuab nii üht kui teist teha. Edasi läheb ka käokella projekt peagi!

2 comments:

  1. Pilte vaadates on selgelt näha ja tunda disaineri ning konstruktori oskusi. Kui lisada veel osavad käed, siis asjad peavadki õnnestuma. Palju edu!

    Enno

    ReplyDelete