Search This Blog

Tuesday, January 14, 2014

43. osa Käokell ehk rääkimata teod

See massiivne projekt, mis on tõusude ja mõõnadega väldanud juba 2012. aasta viimasest jaanuari päevast, mil lahti sai lõhutud originaalne käokell, on tänaseks jõudnud nüüd sellisesse faasi, kus tuleb pead murda veel veidi seadistamisega, kuna uute lisatud detailide hulk ja üleüldine konstruktsioon on originaalist erinenud tundmatuseni. Vahepeal aga on valmis saanud peaaegu katuse osa - võrreldes viimaste uudistega siin, on valminud pooleli olev korstnapits koos ilustava otsakraega, tervenisti on peale saanud kimmkatus, valminud vintskapp ja enamjaolt paigaldatud ka kõik äärelauad. Lisaks on pandud uuesti sisse ka kogu kella süda, ehk mehhanism ning seadistatud enamjaolt liikuvad osad, sh ka kelluke tornitipus.
Kelluke saab nüüdsest oma jõu kõrgema heli vilelõõtsa hoovast. Kelluke ise aga jäi oma neutraalasendis pisut nurga alla, et gravitatsioon aitaks paremini tõusta hooval, mida kellapomm peab liigutama.
Probleem aga endiselt seisneb selles, et võrreldes originaaliga ja selle pommi raskusega on praegusel juhul lisandunud veel vesiratas, kelluke ning kõige raskemini käivitatav osa: käo välja ajamine, ehk topeltuksed (originaalis on üks suur uks). Kuigi ma ei taha kuidagi loobuda topeltluugist lakas, tuleb pisut ümber modifitseerida käo liikumise trajektoori. Kuna kägu liigub originaalmehhanismi järgi külje pealt kaarega otse välja, on selle liikumisraadiuse seesmine uks raskemini tõugatav. Tekib sama effekt, mis avaks lükatavat ust hingede lähedalt. Ja sellele trajektoorile pole mitte midagi ette heita ega parata.
Üleüldiselt aga kõik töötab nagu kellavärk (välja arvatud käo liikumine). Viled on võimsad ja kellahaamer teeb ka väga vali häält, vesiratas liigub, kelluke katuseharjas tiliseb. Teise pommi töö, ehk kellamehhanismi liigutamine ning pendel on ka näinud tänaseks palju tunde tiksumis- ja seadistamisaega. Praeguse seisuga tiksub kell ± 10 mööda ühe tunni kohta. Seda annab loomulikult veel täpsemaks seadistada, aga arvestades, et see kokkuvõttes on kindlasti kapriissem kell, kui tänapäevane elektrooniline patarei versioon, kus aastas kaks korda keerad kella edasi-tagasi, siis seda tuleb üles kerida niikuinii ca kord päevas ja seega ei oma mõni minuti siia-sinna nädala jooksul muutmist olulist tähtsust.
Mõningaid pilte varem toimunud fotosessioonist:



Ja mõningaid pilte praegusest seisukorrast:



Märkuseks, et muu keskkond on töö ajaks ikkagi eemaldatud... Puudu on katuse osas veel harjalaud, millele tuleb sisse süvistada auk, mida mööda liigub kellukese hoob. Siis aga veel mõned iludetailid ja tähtsamad osad:
  • veerenn väikese varjualuse kohale
  • kellavalgustuse suunamise kuppel
  • võimalik, et valgustuse lüliti välja toomine küljele, kus on ka "night shut off" kang pole ebareaalne ning muudaks käsitsemise oluliselt lihtsamaks
  • lipuvarda hoidik koos väikese eesti lipuga maja seinale
  • küttepuud varjualla, kus on tugipost
  • käo liigutamise pommile väike lisaraskus
  • maapinna dekoratsioon
  • kelba ja seina vaheline veelaud
  • pommid värvida
  • SEADISTUS
  • ja viimistlus
Seadistuse all on nagu öeldud suurimaks mureks, et pomm ei suuda kägu välja tõugata ja teisalt ei suuda praegune vedru uksi korralikult sulgeda. Paigaldades tugevam vedru teeb välja lükkamise aga veelgi raskemaks ning hetkel on sellega surnud ringi seis. Kuid kindlasti on mingi lahendus olemas! See pole kindlasti probleem, mille taha lootusetult takerduda.
Viimistluse osas tuleb kogu katust veel kergelt põletada, numbrilauale peaks tulema väikeses kirjas tempel ja valmimisaeg ning siis kogu kupatus puhastada ja lakkida. Arvestades enda tegemisoskusi ja ettekujutust sellest projektist ca 2a tagasi ei sobi kohe kuidagi enam praeguse komplektiga kokku puud või nende immitatsioon kella paremal küljel. Ehk tuleb midagi kaasaegsemat ja reaalsemat luua. Sest selle projekti eesmärgiks on läbi aegade kulgenud põhimõte "kui juba, siis juba", ehk selgelt on see kõige suurema mahulisem ja detailsem projekt, mille siiani olen ette võtnud ja ei näe ka lähitulevikus aega ja võimalust teha midagi veelgi võimsamat. Ehk teisisõnu on see koht, kus tuleb anda maksimum ja 2a tagasi ma selle peale ei mõelnud.
Nüüd tuleb aga viimased ponnistused ette võtta ja pead murda keerulisemate viimaste probleemidega käokella juures ning see ometi tiksuma saada!
Ma teen endast oleneva, et järgmised uudised sellest ei kajastuks 8 kuu pärast, mitu tillukest tähtsusetut iluvidinat on veel juurde saanud :).

No comments:

Post a Comment