Search This Blog

Sunday, March 24, 2013

37. osa Käokell - vasaku külje immitatsioon

Tuleb välja, et 36 postitust on senini olnud käokellast - üsna märkimisväärne... Ja tuleb veel. Kuigi tundub, et lõpuni pole palju maad, siis nokitsemist on siin-seal päris kuhjaga veel.
Vahepeal on aga valmimas (päris valmis pole veel) ühe külje immitatsioon, ehk palkosa jätk küljeseinal. Et majakarp realistlikum välja näeks, siis nüüd on ka eksponeeritud kalasabatapp, millest eelmises postis pisut juttu oli.
Kuna lõikasin sisse ka "ventilatsiooniaugu" ning säärast tolmutamistööd ja prahitööd veel kellakasti kallal jagub, otsustasin mehhanismi ja muu ebavajaliku küljest ära kruvida ja õhukindlasse kasti. Praht ja väiksemgi puutolm vastõlitatud kellamehhanismile on umbes sama hea, mis see liiva sisse kasta. Ventilatsioonivõreks otsustasin, et on lihtsaim lõigata ümmargune puidust ketas välja, jagada ring 8ks osaks ning siis puurida augud läbi, väiksem 8mm ja keskmine 14mm, et saaks võimalikult korrapärane ja siledate pindadega ilusad augud. Algul meenutas küll rohkem trapiauku või vannipõhja sõela või kettaga telefoni, aga nüüd täitsa harjunud juba. Pealegi jääb ta üsnagi katuse varju.

Said valmis ka peaaegu illustratsioonid kangile, pisut kohendamist tahab veel parempoolne serv. Suure tõenäosusega peab ka veel siia külje peale ära mahutama valgusti lüliti, aga kui kõik saab liigagi kompaktne, siis ehk tuleb teisele poole rajada. Samuti teisele poole tuleb kindlasti samasugune "kõlarist" "ventilatsiooniauk", et mõlemad viled kostuks korralikult välja. Originaalselt on Majaki kellad üsna õhukese seinaga ja mitte kuigi hermeetilised, seega hääled kostuvad üsna kenasti välja. Teisele poole on plaanis ka rajada mõni aknaimmitatsioon, samuti ka ilmselt vesiratta kohale.

Seega enne katuse kallale asumist on teha veel:

  • hetkel pooleli oleva külje vundament ja illustratsiooni kohendamine
  • aken vesiratta kohale
  • aken paremale küljele
  • parema külje palgid ja vundament
  • numbrilaua valgusti lüliti
  • veelauad
  • vihmaveerenn
  • (valgusti kuppel / suunamine)


No comments:

Post a Comment