Search This Blog

Monday, March 18, 2013

Käokell - "Night shut off" tehtud!, SEADISTAMINE

Viimased päevad on kulgenud kellatiksumise ja muusika saatel, millest üks komponent on vahelduva eduga olnud käo kukkumine.
Nimelt on vahepeal tehtud hulganisti seadistustöid, millest piltreportaaži on võimatu anda, kuid töötundi on olnud meeletult. Ainult silmaga nähtav on aga järgmine:

1. Sai lõpetatud night shut off, mis seisis seni vaid veel peakangi taga kinni.
(pealtvaade)
Sai välja lõigatud selline banaanikujuline tammepuidust tugev tükk, millele kõige järsema jõnksu peale auk ning otsa. Eelnev vaigistus-mehhanism, millest põhjalikum ülevaade on eelmises postituses, sai ära ühendatud lihtsalt ühe tugevama raudvarda abil. Väljaulatuv kang on siis liimitud põskede abil kesta küljes kinni ning on eelnevalt poldi abil tihkeks kinnitatud. Topeltmutter peaks eeldatavasti hoidma seda survet peal, et kang ei hakkaks liiga vabalt liikuma.

2. Sai palju vaeva ja aega nähtud käo ning uste liigutamisega. Nimelt kuna kägu pöörab ennast välja koos pesaga, siis suurim mure oli algatuseks see, kuidas kaks täiesti võrdset ust saavad üdini paralleelselt lahti tulla, kusjuures kogu süsteemi hõõrdetakistus peab olema minimaalne - vastasel juhul ei suudaks kellamehhanism lihtsalt kägu välja tõugata. Kuna tegu on peenikeste sõlmedega ja käo pesaalla juurdepääs praktiliselt puudub, võtsin appi šablooni, et panna paika uste avanemise skeem:

See on šabloon käopesast ja üritasin ta võimalikult identselt ühendada mehhanismiga.
1.pilt

2.pilt
Tegelikult on idee väga lihtne ja ka kasutatav paljude muude sääraste sõlmede puhul.
  • Uste külge sai kõigepealt ära paigaldatud ühtse pikkusega peenikesed vardad.
  • Seejärel sai joonistatud varraste järgi peale trajektoorid, kuhu nad ulatuvad, parem ja vasak uks eraldi (esimesel pildil).
  • Sama protsess maksimaalselt avatud ustega ja kägu maksimaalselt väljas (teisel pildil)
  • Seal, kus ristuvad ukse (kinnises asendis ja lahtises asendis) trajektoorid, ongi kinnituspunktiks.
Kandes teooria reaalsusesse ja peale pikka aega nokitsemist ja sättimist:
Küll aga siit-sealt töökäigus näeb ikka miinuseid, nagu näiteks pidanuks jätma uste külge varraste kinnitamise ilmselt hiljemaks või jätma lisaks varieerumisruumi, sest avanedes tahtis kägu noka vastu ust ära lüüa ja tööd kuipalju jälle.
3. Ca aasta aega tagasi, kui seda kägu sai nikerdatud ja multifunktsionaalselt liikuma kavatsetud panna, tuli nüüd see kõik reaalsuseks teha. Originaalis saab kägu liigutamise jõu ühelt vilelõõtsalt, nii ka mul, kuid väikeste erinevustega:
Originaalis on kägu oluliselt väiksem ja otse varda küljes, mis teda liigutab, sestap pidin seda plekiriba lisaks jätkama, et ulatuks sabast lõõtsani ning seejuures mõtlema ka selle peale, et kui hääletu režiim sisse lülitada, jäävad lõõtsad üles "puhkeasendisse" ja seega ei tohi see segada käo liikumist. Paraku aga ei suutnud seda välja töötada, et hääletulrežiimil kägu üldse välja ei käiks. See nõudnuks tõsisemat ümberehitust kellamehhanismi kallal, mida ma ilmselgelt teha ei tahtnud.
Tulemus:
Kuna kägu pole ka pesas jäigalt kinni, vaid on liigendiga, siis lisaks tiibadele-nokale, noogutab kägu ka ise veidi ette poole kukkudes.

4. Palju vaeva sai nähtud vesiratta kallal, mis üsna paratamatult näivana otsustas igal ringil veerand ringiks veidi hõõruda, mis võttis oluliselt jõudu ära. Omajagu seadistamist (kõik juppideks) ja sai nüüd nii vabalt liikuma, nagu teda polekski.

5. Ma polnud kunagi võtnud seni lahti mehhanismi, eeldades, et kõik ju töötab. Töötaski, näpuga ringi ajades. Kui aga välja said otsitud parandatud ketid ning pommid, siis tuleb rääkida juba väga väikestest lisakoormustest ja hõõrdumistest, mis takistavad kogu mehhanismi tööd. Seega otsustasin, et mõistlik on võtta kõik hammasrattad viimseni lahti, ära puhastada ja õliga koos kokku tagasi laduda.
Ja tulemus paranes märgatavalt. Kui seni oli kellapommi raskuseks vaja peaaegu kahe pommi raskust, et seda koos pendliga liigutada, siis nüüd töötab kõik laitmatult, nagu originaalis. Ning mis kella puutub, siis praeguste arvutuste kohaselt (peaaegu 5h järjest töötanud) on tulemuseks ca 10 sekundiline ebatäpsus 30 minuti kohta võrreldes arvutikellaga. Vähese ajaga saavutatu puhul arvan, et see on üsna super. Täpsemat, ehk ööpäevast timmimist võimaldab juba pendli täppis topeltmutter. Kui kunagi pajatasin, et võiks ka uue pendli teha, puidust, nagu eeskujuks paljude muude piltide pealt olen saanud, siis selle plaani laidan ikkagi maha. Olgu originaal, vähemalt on õige.
Ka paranes oluliselt käomehhanismi liikuvus, kuid siiski on vaja kerget kaalulisa, kuna uste ning käo liigutamine võtab alguses suure osa jõust ära ning mehhanism ei taha kuidagi käimist alustada. Kui liikuma ära saab, töötab kenasti.

6. Ära sai fikseeritud ka tagakaas, väljast poolt hoiab nüüd tilluke riiv ja sees on stopperklots. Muu täpsema seadistuse kellavasar-pommi jaoks on juba muud abinõud olemas - ei ole tagakaane asendiga vaja täpsemat seadistust teha.
Kuna tegelikult on viimased päevad läinud üsna võidukalt ja seadistusega on peaaegu asjad ühel pool, saab tagasi asuda viimistluse ja välise ilu kallale rahus ja rõõmus, et tehniliselt kõik töötab. Küll aga jah, pole ma 100% rahul endiselt madalama vilega, mille lõõts sai töökäigus kergelt kannatada ja ei tea, kas tundub või ongi nii, et madalam heli pole enam päris see õige. Õnneks on aga vanade "doonorkellade" küljest võimalik kohe asendada see vana ja töökorras korraliku lõõtsaga.

TO DO LIST on võtnud palju rõõmsama kuju:
Tehnilisest küljest on jäänud:
  • eelmainitud lõõts (selgub tegemise käigus veel, kas on põhjust)
  • vahetada pendel mõne atraktiivsema sama tehnilise lahendusega isendi vastu
  • oli ka plaanis lisada katuseharja kuldne "jõulu"kelluke, mis kasutult praegu tolmu kogub riiulil, see oleks samuti võimalik panna liikuma teise lõõtsa abil.
Dekoratiivne osa:
  • katusekonstruktsioon koos vintskapiga välja ehitada + kimmkatuse immitatsioon
  • külgmised dekoratiivsed seinad, palgid, vundament
  • kägu ringi ajavale pommile väike lisaraskus puidust nikerdada
  • ("ventilatsioonirestid" külgedele, et heli paremini välja kostuks)
  •  dekoratiivne illustratsioon "night shut off" kangi ümber
  • numbrilaua valgusti suunamine või peitmine vihmaveerenni abil
  • (võimalik, aga pigem mitte - valgusti lüliti dekoratsioon või välja vedamine varjualt). Põhjus selles, et valgustit on üsna halb sisse-välja lülitada, kuna asub sisuliselt osutite liikumispiirkonnas ja on muidu kehvasti ligipääsetav. Hea oleks eraldi lülitina "night shut off" kangi lähedal.
  • korsten
  • kellukese konstruktsioon harja
  • maapinna dekoratsioon
  • lipuvarda jalg seinale
  • anda põletusega tooni veel mõningatele detailidele
  • komplekteerida, lakkida

No comments:

Post a Comment