Search This Blog

Friday, June 10, 2011

Statiiv

Mõtlesin, et panen täna tehtud statiivi jätkust natuke pilte üles (või aega arvestades siis eile tehtud tööst).
Ühendatud sai pöördalus ja põhialus. Palju nokitsemist oli käändmiku kallal, et ta näeks normaalne välja ja käiks ilusti tihedalt. Küll aga tahaks ta natuke liivapaberit näha veel, välimuselt ilusamaks. Aga tehniliselt oli ka probleeme temaga. Kaks üksteise sees istuvat klotsi peavad jube täpselt sobima ja auk, polt klappima. Samuti liikumine... Kuhu tuli teha süvendikesi, kus ümardada nurki.




Ei tulnud mul ühtegi paremat ideed, kuidas saaks ilusti ja tugevasti kinni selle käändmiku, puu punniga ühendades oleks ka saanud... Aga sel juhul peavad nad omavahel väga täpselt sobima ja augud klappima. Ehk on see idee, mille suunas püüelda veel, et ei jääks sinna koledat polti. Sel juhul aga tulevad käändmiku jupid uuesti teha ja neid on mul niigi praegu 2 paari :). Ilu nõuab suurt vaeva, iseenesest lahendaks ta praegu nii ka selle olukorra ära.



Siin pole midagi parata, pöördaluse poldil jääb alt siiski ots näha, topeltmutriga ära fikseerituna. Vähemalt on poldi pea ära peidetud.

Ja siis veel... Kõige keerulisem hetk on veel ees - kaamera ühendus. See alus koos kruviga on mul olemas, aga seda on keeruline kuidagi kinni panna nii, et saaks vabalt alt keerata kaamerat kinni ja lahti. Päris algupärane plaan oli, et kaamera alla jääb samasugune ümmargune pöördaluse sarnane plaat, mille sees on kruvi. Kruvi aga ei saa jäigalt kinni panna, sest kaamerat poldi otsa keerates võib kaamera lõpuks suvalisse asendisse statiivil jääda. Ja praeguses olukorras joonistasin umbmäärase kaamera aluse pildi uuesti ära, eks homme (täna) näis, kas lõikan sellisena välja või korrigeerin veelgi:
Ristiga märgitud ala lõikan välja ja sinna ühendan kaameraaluse koos kruviga. Ja kogu see kupatus läheb käändmiku otsa.

2 comments:

  1. Jah nikerdamist nõuavad need mehhanismid palju, aga selle eest saab ka unikaalse asja. Tunnistan, et samas vanuses ma nii head puutööd ei teinud. Muidugi ei olnud ka selliseid tööriistu olemas..Küll sai vene sõjaväes tehtud mõningaid elektriseadmeid.

    Enno

    ReplyDelete
  2. Aitäh! Ah, et elektriseadmeid JUBA tol ajal :). Kannatust nõuavad sellised tööd vast kõige enam. Kõik oleneb iseloomust, kuivõrd oskustest / kogemustest. Konstruktsioonide välja mõtlemine on üks peamisi aeganõudvamaid ülesandeid, pärast jääb vaid asi valmis ehitada :).

    ReplyDelete