Search This Blog

Friday, December 14, 2012

Käokella jätk; terrass, kaev

Teen käokella temaatika tarvis täitsa uue postituse, et miski ei seguneks ja oleks mingigi ülevaade.
Ei ole ma seda projekti kuidagi unustanud ja suur tahtmine on see siiani vaieldamatult kõige mahukam projekt lõpule viia.
Kuna ma kahjuks ei leia üldvaatelisi pilte üles käokellast, mis seni tehtud ja milline üldpilt (detailidena) on, siis neid leiab vanematest postitustest. Ja üritan lähi ajal veel juures olla ning varsti peaks üleüldised detailid (kellakapi välised) ära saama ja saab rohkem pühenduda maja (kellakapi) detailide peale, sest teha on veel terve katus, vintskapp, korsten ja ehk lisandub ka "kirikukella" laadne kelluke maja harja, mis hakkab liikumisjõudu saama ilmselt ühelt vilelt. Viledest rääkides ei olnud ma oma perfektsionistlikes huvides päris rahul madalama heliga, sestap lõhkusin selle vile laiali ja hakkan uuesti konstrueerima, et saada hääl täiesti puhtaks ja teravaks :). Algul oli küll tunne, et no oli seda siis vaja, aga tagantjärgi - jah, oli. Sest see saab ikkagi niivõrd mahukas ja suur projekt olema, et ei saa mingeid järeleandmisi üheski detailis teha. Mis ebaõnnestub, läheb otse prügikasti ja tegelikult ebaõnnestumised ei morjenda üldse, pigem motiveerivad tegema täpselt :).
Vaikselt nokitsedes on tegelikult juba täitsa valmis saanud üks väheoluline ilueesmärgiline detail - kaev maja ette. ja ka terrassi piire (mis algselt oli mõeldud rõduks, aga mõõte klapitades selgus, et päris keeruline on seda mahutada kellaosutite ja käo vahele, sest ma ju ometi ei tahaks, et see nokka ja tiibu liigutav kägu kuidagi varju jääks - ei saa sellist luksust küll lubada :), usun, et see on selle projekti kõige keerulisem ja paremini õnnestunud detail, tammepuust kägu:
Aga nüüd ka viimastest tehtud detailidest, kõigepealt sai valmis terrassipiire, hobuvankri ratta motiividega:

Lisaks on peamine aur läinud uue detaili peale, milleks on kaev, mis olulist praktilist tähtsust ei oma, aga on pigem nö maitseaineks selle väikese majakese ja majapidamise ees:
Eelkõige meeldib selle juures mulle see, et vänt töötab nagu päris kaevul, oleks vaja veel väike puidust ämber külge teha, et asi kuidagi reaalsem tunduks. Ja lisaks on kaevul peal väike 2-kordne kimmkatus, mille praktiliseks omaduseks on ainult see, et selle harjas hakkab istuma 3D woodcarv'itud kotkas, mida hetkel veel pole. Küll aga on mõned pildid lisada katuse tegemisest, kõigepealt sarikad-fermid:
 Ja seejärel katuse pooled ise - kimmkatus:


ja katuse pooled koos fermidega:
Ning kogu kupatus:






Lühidalt võtan ka kokku veel, mis vaja veel teha:

  1. vile teha uuesti korda (jääb ilmselt kuskile lõppu)
  2. kotkas kaevu katusele
  3. üks karu oli plaanis veel proovida carvida 3D'na kuuskede vahele
  4. kellakapp (maja) kokku ja katus peale
  5. kelluke maja harja
  6. korsten
  7. numbrilaud + osutid kellale
  8. puidust pendel
  9. disainida pisut kogu väljanägemist, sh maapind, selle dekoratsioon ja detailide paigutus.
  10. Ja muidugi tehniliselt kõige keerulisem - välja mõelda night shut off, et kägu öösiti vahel vait ka oleks.
Iga asi omal ajal, üritan praegu oma katusest vaimustuses olles ette võtta paar 3D detaili - kotkas ja seejärel üks suur mehine karu, kotkamotiiv on ka leitud juba:




Sellega on ka ametlikult avatud selle aasta woodcarving hobi hooaeg ning sel hooajal ma väga suuri eesmärke ei püstita, tahaks käokella esimesi ametlikke hääli kuulda ja kellaaja nägemine ei teeks ka paha. Valmissaamis tähtaega ei hakka püstitama.

Lisaks on ees veel üks väga põnev projekt - veinikapike veinivaadis. Küll aga ei taha seda väga paljastada veel, muidu hakkavad huvid siia-sinna ära liikuma, aga restaureerimist ootab esiteks selline vana väike tore 27L tammepuidust vaadike:
Nüüd on õnneks tulemas vähe rohkem vaba aega ja järgmiseks üritan üsna pea anda märku, kuidas kotkas edeneb :). Blogimiseni!
Pean veel lisana ära mainima, et see oli ühtlasi selle blogi 100. postitus, Jeei :)





1 comment: