Search This Blog

Saturday, December 29, 2012

Revolutsiooniliselt kiire meetod

Pühade aeg on kiirelt kulgenud ja ega siin palju aega polegi olnud niisama olemiseks, tuli vahepeal ikka hoolega ehitada, et verivorsti lauale jõuaks panna. Aga aega on olnud ka samas piisavalt, et kõike jõuaks - seal hulgas kõht viimseni ära täita jõulutoitudega (tervitused kaasosalistele ja meisterdajatele!).
Pikemalt ma aga söömise erinevate variatsioonide juures ei peatukski, läheks pigem asjakallale - väikeste jõulupühade ajal sai üks maja püsti pandud ja ega see töö nii kiirelt ei läheks, kui oli kõik eelnevalt välja mõeldud, toon välja mõned ehituslikud sõlmed, konstruktsiooni ja ehituskäigu:
  • Vundament: Aega jõulusöömingute kõrvalt palju polnud - valikuks osutus kõige lihtsam plaatvundament. Kuna pinnas on hoonel üsna ebastabiilne nii seismilises mõttes, kui ka kasutatavuse tõttu (puitplaat). Kusjuures väga hästi toimiv vundament: lihtne tasandada (rullides), projekteerida sisuliselt pole midagi, sest raskusjõu arvutusi pole vaja, gabariite on lihtne paika panna (materjal on lihtsalt vormitav). Ainuke töö on vaid proportsioonide paika ajamine.
  • Seinad: Otsustasime seinad samuti samast materjalist teha ehituskulude kokkuhoiu eesmärgil ja objektitähtaeg oli samuti kaelas. Valikuks osutus platvormmeetod - ehk valmisseinad maas valmis, tõsta oma kohale ja hiljem omavahel ühendada. Hoone tuli ka ühekorruseline, sestap polnud tuuletõkkeks väga jäigastavat materjali kasutada, siinkohal peaks tunnustama ka meie kasutatavat materjali - tõesti suurepäraselt töödeldav ja kuumutades saab väga tugev. Nagu platvormmeetodil ikka, sai ka kohe uste-akende augud sisse ära määrata.
  • Katus: Katus sai aga tehtud vähe keerulisem, kuid õnneks oli eeskujuks ja proportsioonide jaoks olemas ühe teatud maja katus. Tegemist siis kelpkatusega. Kõigepealt valmis trapetsikujulised pooled ja seejärel vastavalt trapetsihaarale ka otsa kelp-kolmnurgad. Kokku sobitamine võttis aga aega, kuid saime hakkama kraanata - maja valmis täielikult käsitööna.
  • Veranda: No mis oleks maja ilma selleta?
  • Korsten ja küttesüsteem: Talvine aeg, ei saa sellest ei üle ega ümber. Kõige hõlpsam on korstnapitsi ära isoleerida katusest, kui ta on harja kohal, ei pea pikalt pead murdma vihmavee valgumise nimel. Küttesüsteemiks sai elav tuli - kõige kodusem ja hubasem (eriti jõuluajal!).
 Kui konstruktsiooniline ehitus valmis, tegelesid jõulu-talvekaunistustega selle ala paremad oskajad. Kahjuks jällegi töödest pilte palju pole, küll aga valmisproduktist.

PS! Ehk mõned tunnevad isegi vastsündinud hoone ära!































Toredat aastavahetust ja veelgi tegusamat uut aastat!

2 comments:

  1. Tore oli näha, kuidas üks maja nullist üles ehitatakse. Ja seda vaid ühe päevaga :)

    ReplyDelete
  2. Meistrimehed. Kaunistused olid ka ilusad :). Loodetavasti pole lumi veel maha sulanud!

    ReplyDelete