Search This Blog

Thursday, May 16, 2013

1. osa Projekt "Sugupuu tahvel"

Mõtlesin mis mõtlesin, aga ei ole kerge sellele sümboolikale pealkirja panna - tegemist pole ka sugu"võsaga" :).
Kuna eksamisess veel nii väga ukse ees pole, siis on paslik näpistada viimane sellest "vabast ajast" ja seega olen paralleelselt käima lükanud kaks projekti - tahvel, mis on plaanis enne suvele asumist valmis saada ja samuti ka käokell, kus pole enam palju teha jäänud. Ideaalne tähtaeg mõlema jaoks oleks ca juuni keskpaik, aga täpsemalt midagi lubada ei saa. Põhjuseks, miks selline surve peale tuleb panna on esiteks see, et valmis saaks asjad, mis kipuvad pooleli jääma :) ja teiseks võivad need kaks masterprojekti mõjutada üleüldse edasist käekäiku ja on järgmise hooaja jaoks väga olulise kaaluga, ehk kui võimekad "portfoolio" osalised - kuidas täpsemalt, see veel selgumas suve jooksul.
Nüüd aga tahvlist endast. Jättes siinkohal sümbolid kõrvale, mis, miks midagi täpsemalt tähendab ja miks just selline (kuna kõik, kes peavad teadma, on niigi kursis juba), asun otse teostuseosa juurde. Täna jõudsin tunnikese asjal juures olla ja ühtlasi tutvuda oma uue töökaaslasega ja õppida pisut tundma, seega asjakohane algus:


Tükk aega olen vahel ikka mõtisklenud, kas kiri teha sisse süvendatult või väljapoole reljeefne. Jäin siiski kõige esimesele ideele truuks ja süvendan tähe osa sisse. Eeliseks siis see, et põletamisel lähevad kõige esimesena käest ära need "õhukesed" tähe servad  ja seega peaks jääma nii tähe keskelt kui väljastpoolt heledam (vähemalt teoorias). Teiseks leian ka, et kõige tähtsam selle terviku juures on tammepuu ja ühendav loominguline P-täht keskel, seega terve võra tuleb kindlasti väljapoole süvendatult. Kolmandaks on ka sissesüvistatud tähed paremini märgtavamad ja oluliselt lihtsam ja hõlpsam teha. Isegi ilma täiendava viimistluspeitelduseta näevad need tähed mu meelest täitsa tip-top välja. See, kas täiendavalt hööveldatud pinda lisadekoratsioonidega täita, otsustan ilmselt lõpus, kui üldmulje puust ja tervikust on enamvähem silma talletatud.
Puu valik on samuti hea olnud. Huvitava mustriga, ent samas ilma liigsete oksakohtade ja keerdkasvudeta - kiitus Ennole siinkohal.
Tekkis ka idee, et ülesse nurkadesse puurida / peiteldada temaatiliselt suuremad augud, mille abil oleks võimalik näiteks tummisem vanemat sorti linaköis või takunöör läbi pista, aukude ette sõlmed. Sobiks hästi kokku ja oleks hea riputada seinale.

1 comment:

  1. Takunööri idee on super!(Liia sõnad). Tammepuu halg on algselt pärit Jõhvist Liia isa käest. Nimelt oli meil aeg, kus nappis küttepuid ja tõime neid Jõhvist Opeliga. Kodus selgus, et osa olid tammepuu halud. Neid ei raatsinud ära põletada ja hööveldasin ühe külje üle. Nii nad seisidki aastaid keldris ja ootasid oma aega. Selline sümboolika siis selle tammepuuga.

    ReplyDelete