Search This Blog

Monday, May 20, 2013

Suvilaweekend

Kuigi kevadel pole palju võimalusi olnud metsas, suvilas mässata, siis viimased paar nädalavahetust on nii jõudnud ikkagi mööduda, kuid pigem pole enam tegemist kevad-töödega, vaid kevadtöödega kesksuvel, sest sooja tuli korraga niivõrd palju, et isegi ilma riieteta polnud enam isegi mugav midagi teha.
Üks suuremaid põhjuseid, miks tahan viimast nädalavahetust ikkagi kajastada, seisneb selles, et sain kunagi koolis 100% restaureeritud pööninguakna viimaks õigele kohale koos taastatud karniisidega. Selleks tuli aga esialgu ka kiirem reparatsioon teostada kelbale endale, et aken vähegi inimlikus keskkonnas saaks ennast tunda edaspidi. Aga üldtulemusega jään täitsa rahule, restaureerimisele ju kulutatud lugematu arv tunde.

Piidaliistud (külgmised) on siis enda lõigatud kunagi varem mootorsae saeraamiga. Kenad ühelt poolt servamata lauad. Vaja veel ehk pisut siluda-hööveldada neid, siis veel värnitsaga üle tõmmata (nagu ka aken sai tehtud ning karniiside jms tähtsamad pilud puidukitiga täis möksida, siis saab enamvähem lõppenuks lugeda. Puudu on ka tegelikult veel akna fiksaatorid (avatud asendis).
Lisaks avastasin saunamaja ümber koristades, et ilmselt eelmine aasta on meisterdatud väike pesake sauna katuse räästa alla, mis nüüdseks tühjaks jäänud ja mille nüüd ära koristasin. Pidin lihtsalt pilti tegema, sest see on lihtsalt perfektne ringikujuline ehitis, lisaks ka veel vägagi tugeva ja vastupidava koorikuga:
Kunagi järgmine kord kui on aega ja mõni hea idee tekib, kuidas istepakkudele (mille ühendan suuremaks pingiks) ühendada seljatoe-talad, siis on võimalik ka nendest saada vahva pink. Kunagi palgijääkidest lõikasin juba valmis kõverast palgist seljatoe lauad, saeraamil taaskord:
Lisaks kõigele sai see ülisoe ilm vahelduseks pakkuda ka midagi põnevamat:
Pime, aga samas valge. Pilvine, aga samas selge. Päikseline, aga samas äikesevihmane.



2 comments:

  1. Arvata võib, et restaureerimine võtab kõvasti aega. Meil metsamajast mahavõetud vanu aknaid on ka tõenäoliselt võimalik restaureerida. Nende küljes on ka mingeid metallosasid.
    Aga istepingi teema kohta: kui on võimalik siis püstised tugipakud soovitan peale kuivamist töödelda tõrvaõliga ja toetada mitte otse maa peale vaid kivile.

    Enno

    ReplyDelete
  2. Jah, restaureerida annab tõesti kõike, aga arvestades milline aeg sellesse aknasse koolis muu kõrvalt sai pandud, siis neid tunde võis olla üle 100, kahjuks ei oska täpset arvu öelda, aga uskumatult palju. Ja see on alles 2 aknaraami koos klaasidega ja piidaga. Fikseerimishaak oli vist üks olemas, aga teist samasugust ei leidnud, seega jäi hetkel paigaldamata.
    Väärt nõuanne pakkude osas, aitäh. Neid tuleb tõesti kaitsta eriti otsese maapinna eest.

    ReplyDelete