Search This Blog

Saturday, August 3, 2013

1. osa Projekt Aida restaureerimine

Juba väga pikka aega olnud teemadepundis vana aida päästmine on tänaseks saanud tegelikult juba 2 päevase töökuuri. Järgneb veel palju, kuid märkimisväärse alustuse verstaposti saab maha märkida.
Esimesel päeval, ehk 1. augustil sai ette valmistatud läänepoolse nurga mõlema seina poole kokkutõmbamiseks abinõud, ehk kahel pool seina 100x100 pruss + nurk(karp)raud peal, 16mm keermelattidega pingule:


Ja teise päeva seisuks on see, et toestatud prussidele said alla tungid ning ära rihitud enamvähem horisontaali, ehk tõstetud on hetkeseisuga ca 34cm. Tõstmise käigus õnneks andsid kõik palgid omavahel nihkuda ja lisakomplikatsioone pole senini tekkinud, ära sai samuti toestatud. Homme lähevad tungid alt ära ja saab hakata tegelema nurgakivi taastamise ja alumise rea palkidega (mõlemas seinas 3 esimest rida on suurel hulgal täielikult läbi). Külg sai juba alustuseks lahti kaevatud. Pikema ja põhjalikuma ülevaate jõuan anda ehk mõni järgmine päev.




4 comments:

  1. Paistab, et kahe viietonnise tungrauaga saab ilusti üles tõsta. Väga tubli!

    Enno

    ReplyDelete
  2. Kuidas sa nurga kokku tõmbasid? Väga tõsine töö!

    ReplyDelete
  3. Jah, jõupuudust pole absoluutselt, isegi ühe tungiga jõudis vabalt nurka tõsta. Tegelikult on vana kuivanud (ja ka mädanenud) palk ikka hämmastavalt kerge.
    Nurk sai kokkutõmmatud nii, nagu 3. pildil ähmaselt näha: läänepoolsel pikal seinal mõlemal pool pruss koos nurkrauaga ja otsaseinal vaid väljaspool, mõlemast seinast keermelatid läbi ja mutrid otsas. Peamiselt siis mutrite pingutamise ja projektijuhi vana tammepartsuga lüües. Toimis suurepäraselt.

    ReplyDelete