Search This Blog

Monday, August 5, 2013

2. osa Projekt Aida restaureerimine

Plaanis oli algselt iga päeva kohta teha edasiminekust väike ülevaade, aga pole kuidagi jõudnud õhtuti seda teha. Tänaseks on juures oldud siis 4 päeva, mis on vahelduva edu ja erineva pikkusega kulgenud. Kui algselt sai eeldatud, et projekt koosneb kahest osast - ülestõstmisest ja toestamisest, siis lihtsam osa on juba ammu tehtud ja toestamisega läheb veel aega. Raske oli tegelikult väliselt isegi umbkaudset hinnangut anda, kuivõrd vajunud ja mäda see konstruktsioon on. Kui kergitatud sai nurka 34cm, mis on hoone jaoks tegelikult üüratu, siis selge see, et liigutama peab ka mitmeid muid olulisi elemente. Näiteks on sisuliselt maa sisse oma kividega vajunud põrandatalad (mis lahti võetud külgedest näha on), vahesein ja ka kividest vahetoed pikal läänepoolsel seinal. Originaal toetuskive peab otsima labidaga maa seest, lisakivid nende peal on tänaseks detsimeetrites madalamal.
Küll aga on kõik lahendatav! Ja tänaseks hommikuks on tegelikult juba esimene uus palk aset sisse kinnitamas lääne poolsel seinal. Tõrgetest muidugi nii palju, et esimene palk (mis sai asendatud ca pooles pikkuses), on "tänu" sellele, et eelnevalt oli palk üldsegi hoone perimeetrist välja vajunud, väändunud pisut seinas ja et esimesest palgireast saaks ustav sõbratugi teistele, on ta vaja ilusti sirgeks saada. Ei ole talle see plaan veel meeldinud, aga tänase päeva jooksul peab sellest probleemist üle saama. Siis saab juba ka põhjapoolse otsaseina esimese palgi peale panna ja kalasabaga kokku. Vahva on selle juures see, et kõik operatsioonid on täiesti erinevad ja väga palju tuleb ise välja mõelda, kuidas lahendada, sest situatsioonid on igal pool täiesti erinevad ja küllap on neid ka ühe tekstijutu põhjal üsna võimatu lahti seletada.
Mõningat pildiinfot ka. Kuna eelnevalt oli põhja-lääne poolne originaalnurgakivi vajunud täielikult maa sisse ja lisaks ka hoone nurga kohalt eemale ning lisanurgakivi toestatud rusikasuuruste kivikestega siis loomulikult toetuspinda seal polnud. Lisaks tuli ka toetuspind tuua 30cm kõrgemale. Kaevasin originaalkivi ümbruses ca 0,5m laiuselt ja 0,5m sügavuselt kõik lahti ja täitsin kokku kogutud suuremate ja väiksemate kividega liiva-mullaga tampides kinni ja tõin vanast legendaarsest kivihunnikust suure uue nurgakivi. Lõpuks surusin ka veel traktori hüdraulikaga kõikidele väljapaistvatele kividele ükshaaval peale, et toetuspinna vajumist vähendada.


Esimese rea väändes palk



3 comments:

  1. Super - ma just mõtlesin, kuidas sa nurga ära fikseerid, et seal toimetada saaks... Jõudu sulle!

    ReplyDelete
  2. Kas ma saan õigesti aru, et see aluspinnas ei suudagi nurgakivile piisavat tuge pakkuda? Võib-olla peab üldse tegema(valama betoonist) laiema toetuspinnaga "nurgakivid"? Aga senitehtu näeb välja väga hea!

    Enno

    ReplyDelete
  3. Ei, tegelikult olukord nii lootusetu pole. Originaalkivid (tõenäoliselt) on jäänud (või vajunud) selle 100 aasta jooksul sügavale maa sisse ja ka nurga kohalt eemale. Nähtavasti on abikivid kuidagi alla pandud ja pole kuigi hästi altpoolt toestatud (vaid väikeste munakividega). Nüüd aga sai originaalkivi ümber ca 50cm raadiuses ja 50cm sügavuses täidetud suuremate ja väiksemate kivide ja tambitud liiva/mullaga kinni, ning uus suur nurgakivi toetuma poolenisti originaalkivile ja täidetud pinnasele.
    Loodetavasti peab. Ei hakanud betooni lisaajakulu ja ka arhailisuse säilitamise nimel valama.

    ReplyDelete