Search This Blog

Tuesday, November 15, 2011

Lamp

See oli ligi 9 kuud tagasi, kui ma alustasin ühte omapärast, keerukat, ent mitte väga töömahukat projekti, milleks oli lamp ja lambikuppel. Seoses sellega, et ma tegin ühe tubli koristusõhtu, leidsin ma palju vana ja huvitavat üles. Tuleb tunnistada, et tuli välja nii mõnigi kevadrüppest pooleli jäänud töö, millest kumbki ajupool kinni ei võtnud enam, mille taha miski stoppama jäi. Ent siinkohal oleks mõistlik vist uuesti siirduda päris algusesse.
Eesmärgiks oli teha ise lamp endale seinale või öökapi kohale. Tänaseks aga on plaanid nii palju muutunud, et tundus palju paremini sobivat säärane leiutis hoopis vägagi "liistustiili" rohkesse WC-sse. Kupli algidee seisnes selles, et
1) pidid liistud olema kindlasti kõverad, et ma saaks puidu painutamist harjutada
2) ning üksteise suhtes liikuvad ehk muudetava valgusvihusuunaga.
Puidu keetmine

Painutusvorm ja kuivamisvorm

Ma ei välista ka öökapikõrvalist  lambi ehitamise ideed, kuid hea oleks praegu lihtsam variant ära proovida, kuidas see üldse toimib, st kui palju valgust paistab vahelt läbi ning kui triibuliseks ta valguse murrab. Seega viimane variant jääb ilmselt tulevikku.

Liistusid sai hoolega valitud ja mida kauem valida, seda nõudlikumaks lähed, kuni järgi ei jää ühtegi enam. Ka juba selle pildi pealt, kaugelt, on näha, et nii mõnigi ei sobi teiste sekka rivvi - kes liiga järsu kurviga, kes lihtsalt lookleva kaarega.
WC on pisike ja lambi jaokski palju ruumi pole, seega peaks liiste kuluma max 5 võib-olla, aga see selgub maastikul kõik. Samuti on mõtlemisaineks veel liistude ühendamine otsast - kas teha tapistiilis või selline "trepp" välja tahuda, kus peal kõik rivis seisavad. Keeruline on selliseid kaari käsitseda juba seetõttu, et ükski matemaatika siin ei aita, praktiliselt kõik on katseeksitusmeetodil põhinev gabariitmõõtude raames.

veidi peenemat puurimist


























4 comments:

  1. Kas Sa kasutad elektritrelliga puurimisel statiivi või puurimisalust? Kindlasti lihtsustab selline abinõu puurimise tööd ja tõenäoliselt tuleb täpsem

    Enno

    ReplyDelete
  2. Seda sai puuritud trellihoidikus (sarnaneb puurpingiga oma funktsioonide näol). Vahepeal oli mõtteid, et ehk on nägusam hoopiski hambuline (trepikujuline) otsaplaat teha liistudele. Samuti pole reaalsuses ära katsetatud, kuivõrd palju liistud hakkavad valguse läbipääsemist kuplist häirima.

    ReplyDelete
  3. Seda ma mõtlesingi. Valguse jaotumine on täiesti katsetamise abil teostatav.

    Enno

    ReplyDelete
  4. With the ability to mount over 100m off the ground, HOMMIIEE high mast lighting poles can take your project to new heights. ,high mast parking lot lights price

    ReplyDelete