Search This Blog

Tuesday, November 1, 2011

Katus peal

Teekond päikesetõusuni, mis juhatas eksitavalt sügavale metsa...
 ...aga väga õigesse kohta juhatas.
See on kirjeldamatu tunne, kui kaua aega plaanis olnud üsna mahukas eesmärk on lõpuks ometi vilja kandnud ja nii õigel ajal ka veel. Aga aus olles tuleb siinkohal ka ära mainida, et viimased tava- ja ka pikendatud nädalavahetused on investeeritud pimedast pimedani töötunkedes.
 PVC plaatide lõikamise puhul sai kasutatud siiski tavalist rellakat ja metallketast - andis kõige hõlpsama, turvalisema ja mugavama tulemuse. Peenehambalise käsisaega sai ka proovitud, aga see on tõeliselt riskantne, kuna trapetsprofiili on praktiliselt võimatu lõigata nii, et alati lõikad pikimaterjali ja lõhkuda plaate on liigagi lihtne. Aukude puurimiseks soovitati tavalist metalli spiraalpuuri, väikesi pöördeid ja toetuspinda. Isegi mugavama tulemuse andis ekstsentrikotsaga spriaalpuur, kuna libeda materjali peal konkreetset kohta märkida on lihtsam. Katuse paigaldamiseks kulus tõepoolest umbes 1 päev, sh harja ehitamine ja kinnitamine. Harjalauad said lõigatud roovlatimaterjali jääkides pooleldi servamata lauad, et temaatiliselt ilus saaks :) ja teisalt ka materjali kokkuhoiu mõttes.
Veel sai enne talvehooaja alguse väljakuulutamist puukuuris käsile võetud hoone diagonaaltoed ja keskmiseid sarikaid hõlmav horisontaaltugi. Kuna horisontaaltoest suurt midagi näidata pole, siis on mõned pildid diagonaaltugedest:




Paar üldist pilti enne talve:

Ja nagu jutust ja piltidelt näha ongi, soovin ma kuurile juba head talveund, kui ei tule just erilist entusiasmi üles äratada ja midagi nokitsema hakata. Põrandalahendus on teoreetiliselt järgmine kõneall olev osa ja kuna seda tervikuna ilmselt niikuinii ei anna see aasta enam ära teha, pole mõtet alustada ka. Pealegi peab konstruktsiooni veel läbi mõtlema. See ei tähenda muidugi seda, et suvilas tööd selleks hooajaks läbi on - kaugeltki mitte.
Alustan siinkohal siis kohe juba väikse piltreportaazhiga sellest, kuidas ehitusülejääkides tuhlates leidsin ühe kõvera tüve ja sellest koorus välja idee lõigata istepinkidele seljatoed:

Mul on juba päris hea meel selle üle, et nööri / joone järgi pikilõikamine niivõrd hästi juba õnnestub, et tuleb igati ühtlase paksusega ja sile lõige. Ei vaja erilist töötlustki.

2 comments:

  1. Tubli!! Küll on hea vaadata, et käsitöö oskusi ka jätkuvalt au sees peetakse.

    Enno

    ReplyDelete
  2. Aitäh! :)
    Vanad käsitöövõtted (kalasabatapiga diagonaaltoed) on üldiselt ühed vastupidavaimad, tugevamad ja kompaktsemad üldse.

    ReplyDelete