Search This Blog

Thursday, January 19, 2012

Diivanilaud, aken

Laud, millest mõni post tagasi rääkisin, on tööhoos saavutanud palju edu ja kui aus olla, siis juba peagi valmimas.
Tööd on selle tarvis olnud ikka kujuteldamatult palju. Pealtnäha on väga lihtne konstruktsioon, kuid erinevad lahendused võimalikult täpselt tehes kasutades erinevaid abinõusid on lihtsalt ajakulukas.
Alustatud sai siis sellest, et korralikult mõõtu said hööveldatud nii jalad (100x100 prussid) ja pealislaua osa (50x150 prussid). Jätkasin pealmise laua osaga, ehk keerulisemaga siis. Esmapilgul toreda ideena teha kõik lauanurgad 45 kraadise lõikega prussidest, kogunes projekti edendades niivõrd palju kogemusi, et järgmine kord ma mõtlen ilmselt hoolikalt iga kandi pealt järele, kas ikka on mõtekas nii keeuliseks ajada. Mu algne nägemus seisnes aga selles, et lõikan nurgasae all 45 kraadi peale, panen punnidega kokku ja ongi hea. Kuna tööriistad on koolis siiski täpsed ja käsitööd esineb vähe, eeldasin, et "rihthöövel-paksusmasin-nurgasaag" on piisav.
Tegelikkuses nägi asi palju tõsisem välja. Nimelt peale nurgasaage kokku sobitades, hakkas selguma, et nurgad omavahel päris üks-ühele kokku ei lähegi, seda enam, et kui liim ja lamellid vahele panna, muutus nurk veelgi ja mõni millimeeter nurgas liikumist annab meetri peale üsna suure erinevuse. Nurgad said kõik ükshaaval kokku pressitud, selle jaoks sai tehtud 2 abiklotsi, millel pitskruvi jaoks sälgud sees, need omakord pitskruvidega laua küljes ning kahte korraga keerates, tõmbusid nad üksteise külge. Kui mina oleks esialgse plaani järgi pannud nurka ohtralt liimi ja mõned puupunnid, laitis onu Ants selle kohe maha ja tõi mulle rellaka, mille otsas oli lamellide lõikamiseks sobiv ketas ja otsik. Kahjuks pole pilti mul sellest, küll aga on tulemus näidata:

Esimesed kolm külge nö "U-tähe" kujutisena kokku saada polnud suurem probleem, aga neljanda sinna vahele sokutamine oli omamoodi kunst ja seda eelnevat meetodit pidi vahele ei tahtnud kuidagi tõmmata, tahtis hirmsasti poolviltu jääda, sestap sai viimane lihtsalt kummihaamriga vahele löödud.
Tänane päev oli aga kõige produktiivsem. Laud koos, lihvitud ka(nurgad eelkõige) ning sai jalgadega tegeletud. Nimelt oli plaanis jalad ühest nurgast kumerdada (pealmine lauaplaat samuti). Kuna selle jaoks ühtset geniaalset lahendust pole, tuli rihthöövli peal enamvähem ümara joone järgi suurem osa maha saada, viimased väikse nurgad raspliga üle ja hulgaliselt liivapaberilihvi - tulemus igati korralik. Kaamerat täna kaasas polnud, järgnevad kehvemad telefonipildid:
Peale seda sai aga märkima hakatud lauaplaadi tagaküljele puupunniauke, kuhu jalad kinnituvad. Põhimõte seisnes selles, et ma ei taha ühtegi metallist abinõud kasutada lauakonstruktsioonis, seega kõik ühendused on puidust tapid / lamellid / puupunnid ja peidetud.
Selleks oli ka üsna lihtne ja toimiv moodus. Tuli jala peale ära märkida orienteeruvad punni kohad, sinna väike liistunael lüüa, nii, et 3mm jääb välja ja pea otsast ära hammustada, seejärel pressida lauaplaadile. Samuti tulid kõik jalad ja nende kohad eelnevalt ära märgistada.
Ja viimaks jõudsin ka veel laua nö esimese korruse plaadi tapiaugud välja freesida. Selleks sai kasutatud käsifreesi otsfreesiga, väljaulatavusega 15mm. Ja tugilattide abil sai enam-vähem sirged ja korralikud tapiaugus välja lõigata:


Ning ühes tööstaadiumis kogu projekt:

Puiduosa kallal on vast veel ca 1-2 tundi max nokitsemist: alumine plaadi osa mõõtu lõigata, kokku panna koos jalgadega, freesida lauale ääred ja siit-sealt lihvida. Seejärel tuleb veel sobivasse mõõtu klaas saada, mis läheb laua peale, keskele.

Oma vanast aknaprojektist, mis ootab endale aknanurki, metallhingesid, metallhaake, klaase, viimistlemist, tegin ka mõningad pildid (küll aga pole viimasest staadiumist midagi edasi liigutatud):


No comments:

Post a Comment