Search This Blog

Thursday, January 12, 2012

Puidutöötlemishooaeg

Nonii. Pole suutnud ammu siia ühtegi projekti postitada, seega üritan tabada kohe mitu kärbest ühe hoobiga. Vahepealne jõuluaeg on olnud äärmiselt lõõgastust pakkuv ja mitte isegi selles mõttes, et oleks diivanil lebanud, kindlasti mitte. On olnud aktiivne puhkus ja aktiivne tegutsemine, kuid mitte midagi sellist, mida siia saaks üles märkida. Nüüd on aga selleks aeg; hirmuga juba vaatan, et peagi on pool jaanuarit möödas ja taliharjapäevgi juba sel laupäeval.
Niisiis, võtsin endale eesmärgiks, et ei liigu enne uute asjade ja teemadega edasi, kui vanad on edukalt või vähem edukalt lõpuni viidud. Mingu siis kuidas läheb, aga tõsiseltvõetavad asjad peaks vähemalt ühele poole saama, et on süda rahul ja kapinurk poolikutest asjadest puhas ja tolmuvaba.

Sestap räägin edasi ühest väga vanast projektist, millega täna tublisti tutvust kõigepealt tegin. Tegemist oli ka siin kunagi viidatud sellise tahvliga, kus on peal mu hobid ja huvid, vähemalt 3 põhilist - ühe plaadi peal. Vaatasin seda ja meenus aegu, mil seda alustasin, alguseks määran umbes 2010 september-oktoober. Ja üsna pea jäi ta seisma ka, sest ei olnud kogemusi ja oskusi teha viimast osa sellest lõpuni.





Viimaseks osaks oli siis vana invaliidiauto kujutis. Ma peiteldasin ta lihtsalt suurest plaanist esile ja põletasin kontuurid peale. Ent nüüd seda kätte võttes polnud ma sellega kuidagi rahul, seda enam, et ta polnud lõpuni kaa tehtud. Üritan talle siiski enam-vähem reaalse 3D kuju anda - iseasi muidugi, kas praegugi kogemusi selleks rohkem on :). Aga kannatust on kindlasti rohkem, peiteldada karvakesi, et ühtlane saab - on lihvimist oluliselt vähem, seda enam, et see on kõik käsitöö. Ja ega, olgem ausad - kannatlikkus on väga-väga tähtis isikuomadus sellise töö kallal ja kahtlemata võib seda samuti üldise käsitöö "oskuse" alla liigitada. Kuigi vaadates eelnevalt, aastatagust tööd, tundub see ikka väga konarlik veel olevat. Töövõtted, mida kasutatud sai, ei olnud üldse niivõrd effektiivsed ja samuti puiduvalik on olnud üks kehvemaid. Eks ka selline projekt on vajalik: hobid ja huvid, mis kestavad terve elu - siis võib ka sellise plaadi tegemine kesta kaua-kaua. Ent plaan on siiski nüüdseks see, et ta saab tehtud ja minu arvutilaua kohale üles seinale.

Mis puutub arvutilaua kõrval olevasse seina, siis siin on samuti kerge uuenduskuur üle sõitnud, millest juttu pole tehtud. Nimelt oli plaaniks teha endale puittala immitatsioon, mille sees on pistikupesad ja ideaalis eeldasin ka algul süvislampe. Pistikupesa süsteem toimib, lampidega on oluliselt keerulisem, sest selleks on kindlasti vaja midagi jahedat, kuna kuumust kuskile juhtida pole ja puitu juhtida pole just kõige parem idee. Samuti on talast tuleva valgusallika suunamiseks vaja veel tublisti mõttetööd teha, et kogu idee ka praktilist väärtust omama hakkab.




Koostis ja valmistamisjuhend:
3 x 20mm lauda, laiusega 75mm. Need on töödeldud kooli esimesel firmapraktikal õpitud võtte järgi, ehk tavalise rellaka ja mähitud traatkettaga on puidu muster esile lihvitud, teisisõnu reljeefne pind, millel üles poole ulatuvad puidu aastarõngad. Lauad on ühendatud tavaliste kruvidega ülalt ja alt, töödeldud pähklivärvi, kruvipeasid praktiliselt ei märka. Miks aga elektripistikud sisse sai pandud, on selleks, et mulle üldse ei meeldi see meeletu juhtmemajandus, kust tavaliselt vaja kiiruga midagi kaasa krabada, tõmbad pool lauatäit asju sülle endale. Sestap said kõik juhtmed veetud nüüd nii, et miski eriti üksteist ei sega, pistikupesad on kohe käeulatuses, turvaliselt ja mugavalt kasutatavad ning pealekauba üsna nägus lahendus ka veel, vähemalt minu arvates. Samuti sai veel toredamatele meenetele ja objektidele eraldi tähtsam asukoht tala peal. Valgusallikate effektiivse eesmärgiga vedamiseks hetkel ideed puuduvad, aga on loomulikult teretulnud :). Talasid juurde kombineerida ilmselt ei sooviks, kuna ruumi pole priisata ja pigem kuluks seinale ära mõni riiul või kapp, valgust aga laua kohale vaja oleks.

Ning millest veel rääkida. Alustasin elutuppa toredalt massiivse suunitlusega diivanilaua ehitamist koolis, kus on kõike mugav ja operatiivne täpselt teha. Sellest aga saan näidata ainult soditud orienteeruvat joonist, kuid üritan peagi täpsemad pildid ka koolist siia vedada.

Orienteeruvad mõõdud samuti joonisel olemas, materjaliks 100x100mm jalad, pealmine laua osa 50x150 prussist ja klaas keskele, alumine lauaosa liimpuitplaat. Täpsemad selgitused tulekul.

Julgen hetkeseisuga välja lubada, et üritan nüüdsest sellele blogile taas elu sisse puhuda, jõulud ja aastavahetused ammu möödas, ning midagi võiks olla juba 2012 aastastki ette näidata. Küll ei pruugi edasiminekud olla igapäevased ja/või töömahukad, leidub kindlasti midagi, mida ära märkida.

No comments:

Post a Comment