Search This Blog

Tuesday, January 24, 2012

Hoiukutsu jm

Taas kunagi väga ammu, ehk ligi 10 kuud tagasi sai alustatud kevadisel märtsikuu teisel poolel projektiga, milleks oli koerakujuline "hoiupõrsake". Värskendamaks endagi mälu panen mõningad vanad pildid siia üles:
Alustuseks sai tavalisest kasplaadist välja lõigatud 4 koerakuju, eeldusega, et need kokkupannes saab üheks tervikuks köita.
Keskmistel osadel seest õõnsaks võimalikult palju ja külgede arveltki sisuruumi pisut juurde.

... Ja peitliga nüsitud omajagu mõlemalt poolt

 Eesmärk oli teha võimalikult koera sarnane (nii palju, kui vähegi oskan) puidust kuju, millel on muid (rahakassa) ilminguid võimalikult vähe. Tagantjärgi mõtlen isegi, et võinuks ju nii palju pingutada ja välja mõelda, kuidas mündid suust sisse mahuks. Küll aga siis oleks pidanud ilmselt lihtsalt suurema koera ehitama, sest 2 eurone münt, ehk vähemalt 25,75mm lai suu oleks nõudnud suuremat lõuga paratamatult, samuti oleks pidanud mõtlema selle peale, et kui suust lähevad mündid sisse, et need siis liiguks ikkagi suunaga alla poole, ehk kõhupoole, kardan, et hakanuks suust välja ajama ja liikuv lõualuu oleks veelgi ulmelisem. Aga miks ka mitte! Järgmiseks eksemplariks näiteks. Hetkel igatahes on siis nii, et pea pealt lähevad mündid sisse ja parem kõrv on pealt maha keeratav, ehk sealt tulevad mündid ilusti ja mugavalt välja. See oli üsna hästi lahendunud idee isegi, auk sai ka ilusti ära peidetud kõrvaga.

Naljakas vaadata kohe enda töid 1a hiljem ja vanemana, kui lapsik see ühest küljest on, teisalt aga tehniliselt väga suur väljakutsumus. Ning miks ta üldsegi aprilli saabudes 2011 seisma jäi.
  • Üheks põhjuseks oli kindlasti kooli lõpp, st meil hakkas välispraktika ja sellisteks asjadeks enam mahti ei jätkunud. 
  • Teiseks põhjuseks (ja võib-olla isegi suuremaks) oli see, et ma ei osanud teda kuidagi karvaseks teha.
Siinkohal olen suure tänu võlgu teistele kõrvalt kaasaelajatele, tunnustajatele ja kaasamõtlejatele. Endast olenemata sai välja selgitatud kõrvu seest õõnestades pisikese ümarpeitli võlu. Kahjuks on mul nüüd aga juba valmispildid näidata, aga see seisneb järgmises:
Kui projekti algul tundus mulle, et see on pigem kotist välja lastud põrsas, siis see on juba täitsa taksinägu. Minu koera-tundmis-mälu järgi vähemalt.

Esialgu siledana veidi lootusetuna tundunud olukord sai väga lihtsalt lahenduse, tuli lihtsalt terve objekt ümarpeitliga üle käia. Materjal õnneks isegi lasi niivõrd hästi töödelda, et karva suunda sai peaaegu alati valida sellisena, millisena loogilisem tundub. Küll aga tuleb peiteldades ikkagi väga tähelepanelik olla, kuidas puusüüd jooksevad, väga lihtne on mõnes kohas pool-kogemata suuremal tükil välja vupsata ja tagasi ei saa enam seda kuidagi - samuti ka siin, eriti tähelepanelik tuleb olla väikeste detailide puhul nagu jalad, saba. Lisaks sai see kõik üle põletatud kergelt, nina eriti, pea, selg ja saba pisut rohkem. Kuna mul puudub värviföön vms üldpõletustarbed, saab sellist asja ka täiesti edukalt teha 19 sendise tulemasinaga. Saab ebaühtlasem, mis just ongi huvitavam. Parempoolne kõrv, mis on raha välja laskmiseks, sai kinnitatud kruvi vindiosaga (sai kaalutud ka puupunni ideed, aga see oleks liiga kohmakas tulnud ja ei tuleks ka keeratav, vaid äravõetav) ehk kruvil sai ära lõigatud vindi osa vaid ja ühte otsa pidi on siis koera peas, teisest otsast kõrva sees. Tavalist kruvi ei raatsinud kuidagi panna, kole oleks, kui on üleni puidust ese ja üks metallkruvi läigib keset kõrva vastu.

 Nüüd saab aga selle projekti ka taas lõppenuks lugeda. Ehk võiks veel lakkida, aga ehk ka mitte, pole otsustanud.


Kunagi sai otsustatud, et tahan koridori temaatilist kella teha. Kuna terve koridor peaks olema tulevikus 50% puidust, st lagi ja põrand ja isetehtud mööbel jne, sobiks hästi sinna plastmass Quartz kella asemel üks korralik isetehtud kell. Hea unistus oli mul teha taustavalgusega kell, aga eks näis, mis selles ideest saab. Tore idee küll, aga selle taustavalguse vajalikkus, valguse toiteallikas ja selle ohutuks ehitamine on omamoodi teema ja see kõik peab ratsionaalsuse taseme ületama. Ära peidetud LED ribad oleks põnevad isegi...
Igatahes on tegu siis tammest kella ümbrisega. Sellega sai juba aga algust tehtud, lihvimine nurga alla rellakaga ja puumustri reljeefistamine.


See pole aga hetkel üldse prioriteetne projekt, see oli pigem tobeda vaba hetke ära kasutus.
Vanadest asjadest on statiiv veel tegemata ja selleni tulekski ilmselt jõuda. Siis on aga vanad asjad kõik otsast lõpuni tehtud ja saab südamerahus uute teemade kallale ronida.

No comments:

Post a Comment