Search This Blog

Wednesday, October 12, 2011

Järjekordne uus projekt

Nimelt on üks tootearendus jõudnud niivõrd kaugele, et julgen seda projektiks nimetada, mis tasapisi iga päev enda kallal uusi toiminguid nägema hakkab. Tegemist on nii paljude lemmikute - õllega ja nimelt puidust õllekapp.

Pärast meeletult pikka ja aeganõudvat arvutustööd, leiutasin endale kõigepealt Exceli tabeli, kus on kõik võrrandid sees ja vastavalt andmetele saan teha just sellise, nagu vaja. Eesmärgiks sai võetud, et kapp mahutaks vähemalt 1 Pindi, sestap peab ruumala jääma ligikaudu 0,6L kanti (et ka 1 pindi sisse valamise puhul ei peaks pingutama, et kuhja peale valada. Teiseks peaks jääma see ka normaalsetesse mõõtmetesse, et poleks liialt lai, ega ka liiga kõrge ja peenike.
Asudes asja kallale, viskan siia esiteks mõne arvutuse:
Exceli tabel sai isegi päris asjalik, kuigi ega see on vaid nii tehtud, et ma ise aru saaks :). Keeruline on seda seletada ja samuti oleks ka kindlasti olnud koondvalemid olemas, millega kohe kõik teada saada. Aga kuna ma gümnaasiumis otsustasin mitte nii sügavale laskuda matemaatikas, eks siis nüüd pean ise pusima.
Asusin ka ühtlasi juba asja kallale ja lõikasin pulgad juba välja:
...ning lihvisin ka nurga alla. Tõsi, rellakaga lihvides (mis on kõige kiirem küll), ei anna see kohe üldse head effekti ja tuleb palju kõverusi sisse, mida selle projekti puhul kohe kindlasti lubadad ei saa. Tuleb täppisarvutused reaalsusesse tuua ja üle lihvida nii, et asi oleks hea.

Kokku pannes on nagu, et praod on väga väga suured ja sellisena ei tule see kõne allagi. Mõtlesin ka, et ehk oleks ketassaega neid lippe parem lõigata - saab kohe vastava kraadi all lõigata ja nii nagu vaja, kindlasti tuleks ka sirgemad ja täpsemad lõiked ning kraadi alla lihvimise tööd ei peaks ka teostama, ent materjali kulu oleks suurem. Kahjuks mul ketassaage pole ja mingi kompromisslahenduse käigus tuleb hankida endale mõneks ajaks ketassaag, et teist samasugust teha. Selle, esimese kapaga aga lähen edasi sellisena nagu ta on - vead tuleb ära parandada.
Tõenäoliselt saab see projekt olema kõige täpsem ja keerulisem, mida varem teinud olen, woodcarving on pigem loovtöö ja seal täpsus suurt rolli ei mängi.

No comments:

Post a Comment