Search This Blog

Saturday, March 17, 2012

Käokell - linnupesa

Täna sai üle pika aja uuesti asjaga tegeletud. Polnud väga meelesgi enam, kuhu ja mis pooleli jäi, aga niisiis otsustasin, et kui mehhanism sai esiküljele sisse peiteldatud, võiks ühtlasi ka linnu liikumise süsteemi ära teha. Käiku läks sisuliselt esimene idee. Eesmärgiks oli, et isevalmistatud linnuke hakkab teatud platvormil sisse-välja sõitma. Sestap mõtlesin seda ideed veidi edasi, ning tegin sellest platvormist pesalaadse kausi. Kõigest lähemalt piltidel:

Esimesena sai kohe ära peiteldatud varre amplituudi suurendamiseks väike süvis. Samuti platvormi kelgu toetuspind tagant.
Linnupesa peiteldamine.
Pikka aega sai mõeldud, mis moodi ma panen linnu nii kinni, et ta oleks edasi-tagasi noogutav ka veel. Lisaks noka/tiibade liigutamisele oli plaan, et lind kummardaks pisut ettepoole. Sestap sai ta kirjaklambritaolise traadist painutatud jupiga ta kinni "õmmeldud" läbi pesa väikse lõtkuga, et jäi veel liikumisruumi. Et asi liiga vänderdav poleks, mõtlesin, et panen käo pesa alla väikse tüki vatti - pehme-vetruv, hoiab teda konkreetsemalt paigal ja soojem haududa.



Viimastelt piltidelt on siis näha, et selle varre otsa on kinnitatud traat, mis tõmbab ja lükkab vastavalt seda platvormi  sisse ja välja. Miks aga üldse platvorm? See idee arenes selest, et kuna mu kägu on täitsa hea saanud (võrreldes originaaliga on ta omajagu reaalsem ja liigutab rohkem), tahtsin teda rohkem välja tuua majakesest, sest originaal nägi ette seda, et selle varre otsas oligi kägu, mistõttu välja teda praktiliselt ei tulnudki, nokaots oligi vaid üks väljaulatuvamaid ja paremini nähtavamaid osi. Siin pole aga töö ja eelkõige 70% ajast võttev mõtlemine sugugi läbi - platvorm tuleb võimalikult kergelt liikuma saada, samas peab ta korrektselt fikseeritud olema, nii väljaulatuvas kui ka seesmises asendis, et kui ma lükkan käo sabale jõu peale, et lind liigutama hakkaks, seisaks pesa ilusti paigal. Samuti tuleb tugevdada mehhanismist välja jooksvat süsteemi. Tugevamat tagasitõmbevedru on samuti vaja. Teha on ka veel väline dekoratsioon ukse ümber ja uksed ise + nende avamine.
Hädasti tahtsin ma liikuvat vesiratast teha talle, kui kägu kukub. Selle jaoks sai soetatud vanu töökorras ja mittetöökorras sarnaseid käokella mehhanisme - tagavaraosade hulk suureneb, järelikult on võimalik täitsa midagi välja nuputada, et mehhanismist mõne hammasrattaga panna ka üks väike vesiratas tiirlema. Sel juhul tuleb muidugi muid originaalseid mitte-vajaminevaid hammasrattaid ära võtta - näiteks on käo kukkumise mehhanismil kiirus reguleeritud ühe tiivikuga, milleni on hammasülekanne tehtud ülikiireks - see teeb mehhanismi ümberajamise palju raskemaks. Aga sellest kõigest juba tulevikus. Loodan ja usun, et nüüd peaks taas üht-teist vaba aega jääma, et sellega tegeleda. Väga-väga tahaks enne koolipraktikale minemist kella seinale riputada, aga eks näis.

No comments:

Post a Comment