Search This Blog

Monday, March 19, 2012

Käokell - linnupesa

Linnupesa täiendus nädalavahetusel vahetus hoopistükis lammutusega seekord. Nimelt sai kogu konstruktsioon küll töökindel ja ilus, kenasti töötav, kuid esines siiski probleem, mida ma väga ei oodanud, kuid kartsin. Olemasolev originaalne mehhanism ei suuda seda rasket süsteemi liigutada, veel vähem siis, kui ma võimsama tagasitõmbevedru sinna oleks monteerinud. Sestap tuli truuks jääda kõige originaalsemale ideele - et kägu istub varre otsas ja keerab kurviga ennast majast välja. See sai kõige töökindlam ja mis peaasi, väga kerge - orig tagasitõmbevedru ajab asja isegi ära. Iseasjana on veel teadmata, kui uksed ka lisada, kuidas siis see kompott tööle hakkab. Hetkel näeb siis pilt välja selline:


Ehk siis lõikasin sellest pikast kelgust pesa osa välja vaid ja jätsin talle ühendamisesaba vaid. Pisut monteerimist, väänamist ja kombineerimist, ning kägu käis ilma avariita uksest välja juba. Veidike pidi ka seesmist nurka töötlema, et nina pihta ei käiks välja pöörates. Küll aga on nüüd nii, et välja jõudes on pesa vastu parempoolset ukseseina ja ilmselt tuleb seda auku pisut suuremaks korrigeerida. Aga pole hullu, sest augu peale tuleb veel dekoreeriv nö ukse piit, kuhu uksed külge lähevad.
(ka peaaegu valmis, vaja veel viimistleda)
Kägu liigub kokkuvõttes keskjoonest omajagu paremasse äärde ära, aga mis seal ikka, polegi keegi kunagi öelnud, et täpselt keskel peab pesitsema. Samas hetkeeeliseks on ikkagi see, et originaalimehhanismi kasutades olen saavutanud võimaluse, kus kägu läheb ilusti peitu, aga samas kui välja tuleb, on ka enamus väljas.
Edaspidiseks...
Üritan käoga võiduka lõpuni ära minna, siis jääb esiküljel teha veel numbritahvel ja see vesiratta idee on hetkel pigem fantaasia, mine sa tea, kas tegelikult seda ikkagi ette võtan - nõuab suurt nuputamist ja mässamist... aga tore ju oleks... Kella esiküljel on veel dekoratsiooniga tegeleda, rõdu ehitada, mõned detailid vaja ehitada, ning saab hakata kokku panema, seejärel katus ning muu sellega seonduv. Lihtne!

No comments:

Post a Comment