Search This Blog

Sunday, February 19, 2012

Käokell - kägu ehituses

Peale suuremat internetis sobramist jõudsin õhtul isegi pisut üllatusena selle keerulise asjaga vähese ajaga üsna kaugele saada. Tegin alustuseks eskiisid läbipaistval paberil ja asusin nokitsema. Kuna tegemist on tõeliselt pisikese objektiga ja peenikesi kohti on tal samuti hulgi, valisin seekord tammepuidu, et asi ikka kindel oleks. Harjumatu kohe seda töödelda, ristipuitu peiteldamine ajab ikka lihased punnitama. Õnneks on aga see ka vilja kandnud, sest kõik pisikesed detailid on ilusti alles ja õige kujuga - ühtegi defekti pole sisse juhtunud veel (neid on lihtsalt raske tekitada).
Tegemist siis vägagi segase eskiis joonisega. Maksimalistliku plaani kohaselt koosneb lind siis 5st osast - põhikeha, seesmine keha (noka alumise osaga) ja tiivad. Eraldi tulevad need asjad kõik liikumisse saada ja ainult ühe mehaanilise liigutusega - see nö "kummardus" ette poole, mida iga käokell produtseerib. See tuleb aga (enamasti vasakpoolselt) vilelõõtsalt, mis tõukab käo tagumikku üles poole. Siin joonisel on siis need kõik koos.  Peamiseks liikuvaks detailiks on siis seesmine keha, mis hakkab nokka avama ja ühtlasi peaks ka tiibu hakkama üles tõstma. Noka avamise piirab ära see kiilukujuline vahe kahe keha vahel, nokka avades liigub kiilu tagumine osa vastu teist keha.
 Niisiis sai ühest tammeplangu jääkidest lõigatud endale vajalikud detailid.
Tükk aega hiljem, kui põhikehale on antud loogiline kuju ja nokkki hakkab teravnema. Samuti on keskmise keha jaoks lõhe juba sees.

Ja viimaks sain siis nii kaugele, et seesmine keha istub juba ilusti põhikeha sisse ning puurisin ka augu juba ära. See aga kuidas see kinni panna, täpselt veel ei oska ütelda. Ilmselt saab see olema 1,5-2 mm'ne puidust tikk.

Nokka lahti tehes linnu proportsioon muutub küll pisut kummalisemaks, aga selle vastu ei anna midagi väga teha. Puidust on ääretult keeruline teha nii, et ainult nokk liiguks.
Hetkel siis siin üks suuremaid probleeme on tiibade kinnitus (nii, et nad võimalikult reaalsed jääksid ja ei peaks kummalisi vorme hakkama looma selle jaoks). Kahe keha kinnitamisega ei tohiks suuremaid probleeme ette tulla. Tiibade liigutamise toon ilmselt keskmisest kehast läbi välise keha vastu tiibu.
Ülimalt keeruline jutt, aga kui konkreetsemate situatsioonideni jõuan, annan märku. Tegelikult pole siin aga midagi keerulist - ainukeseks keerukuse teguriks on selle linnu suurus, sest maksimaalsed mõõdud on nokaotsast saba otsani 4,8 cm ja kõrguseks ca 3,5 cm.

No comments:

Post a Comment