Search This Blog

Wednesday, February 1, 2012

Käokell - vilede restaureerimine

Kuna mehhanism on enamvähem selge ja võtan hetkel eesmärgiks viled-lõõtsad, käosüsteemid, haamer korda saada ja ära timmida. Eelmises postituses läbi jooksnud vilede teema sai täna palju selgitusi juurde, kuid tekkis ka samapalju uusi küsimusi esile.
Alustasin rohelisest (vasakpoolsest vilest), mis on vägagi kurvas seisus.

Lõõtsast on järel vaid jäänused, kus paber / riide osa praktiliselt puudub, on vaid järel mingi räbal. Ka lõõtsa alumine plaat on üsna kehvakene ja tagasi seda ilmselt panna ei saa, sest kogu see süsteem peab saama lõpuks ikkagi absoluutselt õhutihe ning samas peavad lõõrid olema puhtad ja korralikud, vastasel juhul see ei toimi lihtsalt. Ka peale lõõtsa eemaldamist sisse puhudes ei tahtnud õhuga koos ühtki heli sealt välja tulla.
Pisut üllatusena veel, aga oma tõetera on seal täiesti sees - tulid lõõtsa ülemise padja seest peale väikest värvilise paberi kraapimist välja 3 nööbipatarei suurust metallplaadikest ilma igasuguse tähistuseta. Ilmselgelt on see mõeldud selleks, et traatidehoovastik ja muu ei anna piisavat languskiirust lõõtsale ning lisaraskus ühes otsas aitab tal effektiivsemalt õhku puhuda.
Omamoodi probleemiks on hetkeolukorras nimelt see, et kui mul on plaanis 2 lõõtsa uuesti üles ehitada, on mul sellejaoks vaja spetsmaterjali. Üritasin sellest ka üleval oleva pildi näol jäädvustada miskit, aga suurt siit midagi aru ei saa. Tegemist pole riidega, pigem paberiga, immutatud paberiga. On suhteliselt sitke ja hästivolditav, samuti on üsna kergesti süttiv. Millega tegu ja kas täpselt sellist materjali on ka tänasel päeval saada, tuleb uurida.
Internetis tuhlates leidsin ka õpetuse, kuidas ehitada ise lõõtsasid. Esimene punkt oli palju tõotav: /tõlge inglise keelest/ "Lõõtsa remontimine pole tänapäeval enam üldsegi mitte mõtekas, sest valmistoodang on odavalt kättesaadav". Ühe õiges mõõdus lõõtsa eest küsiti 13$, kuid transport Eestisse polnud reaalne. Ometigi sain ma nii palju targemaks, kuidas ja mismoodi seda peale liimitakse ja ehitatakse, et mõõdud pärast klapiks ja kõik töötaks sujuvalt, ent mis materjaliga on tegu, seda ei saanudki teada.

Edasi suundusin viledesse, mis tuli ilmselgelt lahti võtta, sest polnud lootustki, et siin miskit heli teeks, esmalt tegin aga jäädvustamise mõttes originaalist komplektsest pildid:

Ja rebisingi siis selle tükkideks:

Otsas on 8mm suurune auk, kust suundub õhk väiksesse kaldkanalisse ja selle otsast väikse pilu kaudu allapoole ning küljelt välja. See sama, roheline vile nimelt, omab põhja täiesti vile otsas, mis tähendab, et ta tekitab madalamat heli. Ja esimesena neist teeb häält see, punane:
Tehnoloogiliselt identne, mõõdud klapivad, vaid põhi on oluliselt kõrgemal ja ruum sees pisem.
Kõik lõõtsa ja vile omavahelised kinnitused on tehtud ilmselt epoliimiga. Samas võib kasutada ka tavalist puiduliimi või mõnda üldkasutatavat "super attacki", peaeesmärk on see, et oleks õhutihe.

Niisiis, ka viled - lõõtsad on lahti võetud ja läbi uuritud, nüüd on vaja aga teada saada ning leida sobivat materjali lõõtse ehitamiseks ja siis võib vist peaaegu alustada uute lõõtsade, vilede ehitamist. Saab põnev olema, vähemalt mul.

No comments:

Post a Comment