Search This Blog

Sunday, February 12, 2012

Käokell - vilede restaureerimine (2 vilet valmis)

Kiire ülevaade vahepeal toimunust.

Ehitasin esimese eeskujul ka teise vile valmis:


Siin sai aga tehniline viga tehtud, mida algul ei osanudki arvata. Kahjuks polnud ka internetist suurt abi leida selles osas, mis on kõige tähtsamad punktid säärase vile ehitamisel. Nimelt sai parempoolsel (ehk teisel) tehtud väljalaskeava liialt suur, et kui õhukanalist õhk tuleb, on pikk vahemaa kuni eraldajani. See tähendas seda, et vaid suurema õhusurve puhul toimis kõik hästi, väikse õhuvoolu puhul ei tekitanud kiilukujuline eraldaja piisavat õhu suunamist. Sestap tuli eesmine väljalaskekülg uuesti teha ning seekord olin targem, katseeksitusmeetodil proovisin vilistada ja samal ajal sättisin külge paika, märkisin ära ja liimiga kokku. Lõpptulemus on küll väga hea, viled töötavad vähemalt ilma lõõtsdeta küll laitmatult.
Nüüd tuleb aga lõõtsade kallale asuda. Materjaliga otsustasin nii, et kuna vene päritolu kelladel täpset materjali keegi identifitseerida ei oska, sai mindud läänekellade lõõtsade tehnoloogia teed. Nemad kasutavad materjali nimega "Tyvek", mis on sisuliselt pesuehtne maarlikostüüm - sitke ja vastupidav, samas piisavalt õhuke, et annab voltida, aga ka piisavalt õhutihe.


Viimase pildi peal, vasakul, on näha alustud lõõtsa alumine osa, paremal pool pildil on pealmine osa, mille sees on 15mm läbimõõduga nagu nööppatareid, mis on raskuseks, et lõõts kiiremini alla vajuks ja seeläbi kiiremini oma õhupahvaka sisse lükkaks.

Viimased ülevaatlikud pildid ka veel vastvalminud diivanilauast:

2 comments: