Search This Blog

Wednesday, February 8, 2012

Käokell - vilede restaureerimine

Nonii, palju aega on mööda läinud ja tulemusi pole just palju ette näidata, ent asjalood on järgmised.
Muude tegemiste kõrvalt (kingitusi üldiselt ei saa siia ju panna :) ) üritasin alustada vilede restaureerimist just lõõtsade taastamisega, mis tõi silmitsi mind kohe probleemiga, et tänapäeval originaalile võimalikult lähedast materjali polegi leida. Või vähemalt ei oska keegi midagi väita selle kohta. Pakutud on "immutatud paberit" ja "õhemat sorti nahka". Pigem kaldun arvama teist, sest põletades läks ta kohe kärssama ja tõmbus kokku, samas aga on ta äärmiselt hästi volditav ja õhutihe. Seda aga ei oska öelda, kas ajaga kaasnevalt või ka originaalselt on ta üsna rabe, ehk kui tirida ja mudida, siis rebeneb üsna probleemitult.
Seega sai ülesandeks hetkel võetud vilede muude osade restaureerimine. Kahjuks aga on vanad niivõrd ebaõhutihedad, et mingit heli sealt enam tulemas pole. On võimalus vanad detailid liimiga uuesti kokku panna, kuid vanasti tehti seda vist EPO liimiga (pole päris kindel), aga vähemalt on see liimi osa selline paksude laiade äärtega üsna robustselt kokku aetud ja kuivanud liim on tugevam kui plastmass seal - selle maha lihvimine oleks meeletu töö. Sestap võtsin ette ja alustasin uue tegemist, vanade mõõtude ja konstruktsiooni järgi:
Pooljuhuslikult jäi üle täpselt parajas paksuses liist statiivi ehitamisest.

Liistude välja lõikamine oli kõige lihtsam asi, keerulisem oli aga vilepeaga, kus keskel on 8mm auk ja augu põhjast läheb õhuke kanal viltu äärde.

Aga siis... Nii palju sai siiski nihu tehtud, et algul küll puuritud auk ja siis kanal saetud, kuid nende ühendumiseks oli vaja auku veel pisut süvendada ning sellega krapsasgi kaasa ka ühe killukese kanalist. Nüüd on ilmselt aga kanali õhuvool ebaühtlane ning vile kas ei hakka sootuks toimimagi või töötab kehvalt. Otsustasin siiski perfektsuse huvides selle tüki minema visata ja uue teha, korraliku ja defektideta.
Päris sellest süsteemist polegi veel hästi aru saanud. Peale seda kanalit suundub õhk imepeenikesest vahest otse külje pealt august välja, kuid helide erinevad kõrgused erinevatel viledel tekivad hoopiski sellest alumise koja suurusest. Peenema hääle puhul on koda tunduvalt väiksem (nagu pildil näha), madalama hääle puhul on vile põhi täiesti all otsas. Aga eks tegemistes ja läbikatsetustes õpib juurde. Võimalik, et uus, justkui maksimaalselt perfektselt tehtud vile ei hakka töölegi, sest mõne oluliselt prioriteetse koha juures on miskit valesti. Ehk aitab aga hoopis vilede tööpõhimõtete uurimine internetist...

No comments:

Post a Comment